FRANCOUZSKÁ VÍNA

Provensálsko je nejstarší vinařskou oblastí Francie. Provence je známé především pro svá růžová vína, která činí více než polovinu celkové produkce provensálských vín. Světově nejproslulejší je však víno Châteauneuf-du-Pape, které se pěstuje nedaleko Avignonu. Známé jsou i Gigondas, Bandol či Côtes de Provence.

Právě ve starém dialektu francouzské oblasti Provensálsko (Provence) je údajně třeba hledat etymologický původ slova sommelierství resp. sommelier, kde slovo "saumalier" označovalo vozku a slovo "sauma" jeho zvířecí potah nebo přepravovaný náklad potažmo například právě to víno. Sommelierství je jedním z významných oborů gastronomie zaměřený na víno, podávání vína a snoubení vína s pokrmy. Exkluzivní povolání sommeliera zaznamenalo svůj rozkvět v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace.